Lichaamsgericht coachen of therapie. ‘Via je lijf wordt alles tastbaar.

Met lichaamsgerichte therapie werk je met stress en overweldigende gevoelens. Deze kunnen ontstaan uit een blokkade die veroorzaakt is door niet-afgemaakte reacties op ontvangen gevaar of bedreiging vanuit reflexen. Wanneer deze bewegingen wel afgemaakt worden, kan de energie eindelijk vrijkomen en verdwijnen de symptomen vaak. 

Lichaamsgerichte therapie

Wat is het?

Lichaamsgericht werken is een hele waardevolle toevoeging op de benadering vanuit emoties, cognitie en gedrag. Pijnlijke ervaringen uit het verleden liggen in het lijf opgeslagen.

Dat heeft effect op hoe we ons, in het hier en nu, gedragen. We hebben dus patronen ontwikkeld op basis van die vroegere ervaringen die in het hier en nu niet meer helpen.

Het zijn patronen die ons dwarszitten, maladaptief zijn en we op een lichaamsgerichte manier kunnen benaderen.

Trauma kan een destructieve impact hebben, maar heeft ook de informatie en de kracht in zich om tot transformatie te komen. De eerste bedoeling van lichaamsgericht werken is het creëren van ‘ruimte’ waarbinnen het verhaal van het lichaam zich kan ontvouwen en voltooien. Concreet is dat bijvoorbeeld ‘langzaam uit een dieper gelegen verkramping komen’. Of ‘weer contact krijgen met gevoel van leegte, zinloosheid en voelen welke behoefte hieronder zit’ of ‘een opgekropt gevoel van frustratie en onrust de ruimte geven’ Begrip en energie volgt vaak als vanzelf.

Bij het lichaamsgericht werken ligt de prioriteit dus niet zozeer bij inzicht. Het mentaliseren kan eerder juist je verwerkingsproces tegenhouden als het gaat om het verwerken van trauma.

Lichaamsgericht werken zorgt er dus voor dat je niet alleen praat óver je gevoelens en de pijnlijke of uitdagende situatie maar ook werkelijk contact maakt met je gevoel en je lichaam.

Vragen

  • Ik blijf rondlopen met een bepaalde spanning. Hoe kan ik me weer vrijer voelen?
  • Ik heb herinneringen die me beperken.
  • Ik ben me bewust van mijn gedachten, gevoel en mijn lijf. Ik heb behoefte om dieper te kunnen komen en oude pijn los te laten.
  • Als ik moe ben voel ik me vaker angstig of hulpeloos. Ik wil me energieker voelen.
  • Deep down heb ik, ondanks dat ik prima functioneer, op een laag weinig zelfliefde en gevoel van afkeer. Ik wil me meer kunne verbinden met mezelf en daarmee met de ander.
  • Ik word snel getriggerd en voel me onveilig. Ik wil weer een gevoel van kracht en zelf achter het stuur zitten.

Werkwijze

Door fysieke oefeningen kan je bijvoorbeeld bewust worden van je grenzen of de manier waarop je ruimte inneemt, contact maakt etc.

Het kan ook door incidentele aanraking (bijv. hand op borstgebied, hand op schouders) die juist de gevoelens versterkt of ondersteunt en het vervolgens helpt te verwerken.

Het is voornamelijk het bewust worden van de taal die jouw lijf spreekt en de manier waarop dit een ingang geeft om stress, spanning en pijn te ontladen.

Opnieuw leren luisteren naar de signalen in je lichaam, helpt je in contact te komen met je gevoel.

Lichaamsgericht werken kan onverwerkte emotie bewust en gedoseerd losmaken.

Het helpt je blokkades op te ruimen en je vrijer te gaan voelen.