Het kan lastig zijn om aan jezelf toe te geven, laat staan aan anderen, dat je merkt dat het eigenlijk niet meer gaat.

Neem signalen serieus en reik op tijd uit naar hulp. Zo voorkom je dat je lang moet herstellen.

Stress en burnout coaching

Wat is stress & burnout?

Stress kàn goed zijn. Positieve stress, ‘eustress’, helpt bij focussen wanneer je bijvoorbeeld een deadline moet halen of een presentatie moet geven.

Chronische stress is natuurlijk niet goed voor je. Als de druk blijft aanhouden en stress je voortdurend laat overleven, pleeg je roofbouw op je lijf.

We zijn vaak zo druk, waardoor het lastig is om balans te houden en op tijd je grenzen aan te geven. Bang om tekort te schieten, controle te verliezen, bang om iets te missen. We zijn loyaal aan ons gezin èn werk èn de sociale kring om ons heen.

Wat opvallend is, is dat mensen met burn-out klachten vaak mensen met een hoog arbeidsethos zijn. Mensen die geneigd zijn veel op hun schouders te nemen en veel te geven. In een burnout traject of een traject ter voorkoming ervan, leer je een andere balans kennen. Een balans van geven en ontvangen.

Vragen

 • Ik voel me uitgeput. Hoe kan ik me weer opladen?
 • Ik blijf ‘s ochtends het liefst liggen en ik zie overal tegenop. Hoe kan ik mezelf weer motiveren?
 • Ik word voortdurend overvallen door emoties. Hoe krijg ik weer grip?
 • Ik heb concentratieproblemen en vergeet vaak zaken. Ik wil graag focussen.
 • Ik heb het gevoel dat ik het niet meer aan kan. Ik heb behoefte aan overzicht en energie.
 • Ik merk dat ik cynischer word. Cynisch en onverschillig over mijn werk. Hoe kan ik me weer betrokken voelen?

Klachten & herstel

Als je te lang onder spanning staat krijg je klachten. Mentale en fysieke klachten. Je gaat piekeren, je voelt je gejaagd, je sluit je af voor je eigen gevoel, je wordt prikkelbaar vergeetachtig, labieler en slaapt slechter.

Een burnout vraagt om tijd, zorgvuldigheid en om in kleine stappen naar een herstel toe te werken.

Je gaat ook in kaart brengen welke factoren er hebben meegespeeld. Hoe ga je met jezelf om en met de ander? Hoe geef je je grenzen aan? Wat geeft je energie? Je krijgt meer inzicht in je patronen. 

Het is belangrijk eerst fysiek te herstellen voor je je patronen gaat veranderen. Rust, slaap, voeding, beweging. Een burn out is een harde leerschool maar wel een mogelijkheid het roer om te gooien.

Je gaat andere keuzes maken op basis van gezondere grenzen. Ja leert weer op jezelf te vertrouwen omdat je jezelf beter kent, weet wat je wel en niet wil en wat je energie geeft.

Werkwijze

Eerst herstellen dan naar stapsgewijs naar verandering.

Een burnout vraagt om een stappenplan. Herstel gaat in fasen en kost tijd.

Maar naast herstel alleen, gaat het er ook om in kaart te brengen, welke factoren er hebben meegespeeld. Welke kernpatronen je wil aanpakken.

Het is belangrijk eerst fysiek te herstellen voordat je je patronen gaat veranderen. Rust, slaap, voeding, beweging en structuur. Stap voor stap gaan is echt een uitdaging. Een burn out is een behoorlijke harde leerschool maar geeft je ook de mogelijkheid om het roer om te gooien.

Je krijgt vervolgens ook meer inzicht in je patronen. Hoe ga je met jezelf om en met de ander? Hoe geef je je grenzen aan? Wat geeft je energie?

Je gaat andere keuzes maken op basis van gezondere grenzen. Je leert weer op jezelf te vertrouwen omdat je jezelf beter kent, weet wat je wel en niet wil en wat je energie geeft.

Stappen

 1. Verkenning spanningsklachten. Burn-out meting*
 2. Zorgen voor juiste omstandigheden (volledige ziekmelding, weten wat je helpt ontspannen, mildheid naar jezelf, uitleg voor jezelf en omgeving)
 3. Terug naar de basis. Zelfzorg. Tijd voor het lichaam om te herstellen
 4. Leren omgaan met lastige gevoelens en gedachten
 5. Grenzen aangeven
 6. Je koers weer uit zetten aan de hand van je waarden
 7. Met kleine stappen vooruit.

Het is doel van zo’n traject is naast herstel om de zelfzorg te integreren in je leven, meer te genieten van de kleine dingen en je relaties om je heen te verdiepen.

*Ik ben een van de associates van Iimproof. Iimproof is netwerk van coaches en psychologen en richt zich middels trainingen op duurzame ontwikkeling van mens, team en organisatie. Ik maak gebruik van de burn out metingen van Iimproof.

Doelen

 • Ontdekken waarom voor jezelf zorgen belangrijk is
 • Genieten van de kleine dingen
 • De relatie met jouw partner, kinderen en/of vrienden verdiepen
 • Minder onrust in je lijf
 • Een (werk)structuur opbouwen die bij je past
 • Focussen op wat je belangrijk vindt
 • Beter slapen